maandag 6 december 2010

Radio Kootwijk, Kootwijkerzand

Radio Kootwijk, Kootwijkerzand
In 1920 kreeg Rijksarchitect Julius Luthmann de opdracht een gebouw te ontwerpen voor de grote dynamo van de radiozendapparatuur bestemd voor de lange golf op deze storingsvrije zandverstuiving vlakbij Apeldoorn. Dit werd 'Gebouw A' van Radio Kootwijk. Luthmann mocht in zijn ontwerp geen hout en ijzer gebruiken, dus werd het totaal uit beton opgetrokken in Art Deco stijl. De plek, het materiaal en de stijl geven het geheel een geheimzinnige sfeer.

In de Tweede Wereldoorlog werd de zender door de Duitse bezetter ingenomen en gebruikt voor contact met de duikboten van de Kriegsmarine in de Atlantische Oceaan. Ook plaatste de Wehrmacht luchtafweergeschut (FLAK) op de gebouwen en breidden ze de originele P.T.T.-gebouwen uit, met onder meer schuilkelders. Toen op 6 en 7 april 1945 de Canadese bevrijdingstroepen in aantocht waren, werden de zendmasten opgeblazen. De zendapparatuur werd vernield of verwijderd. Ook werd geprobeerd gebouw A onbruikbaar te maken door er een zendmast op te laten vallen, maar dit bracht het gebouw weinig schade toe.

Na de bevrijding werd het gebouw door de Nederlandse PTT weer in gebruik genomen. Het grootste deel van de door de Duitsers buitgemaakte zenderinstallatie werd in het inmiddels door Rusland bezette deel van Duitsland teruggevonden. Veertien wagons brachten in april 1947 het materieel terug bij het zendstation. Vanaf 1999 heeft Radio Kootwijk zijn functie als zendlocatie verloren en inmiddels is het gebouw eigendom van Staatsbosbeheer.
De gevel van gebouw A te Radio Kootwijk

Het hek rechts van de hoofdingang van Radio Kootwijk

De entree aan de voorzijde. Op afspraak regel je een bezichtiging aan de binnenkant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten