zondag 30 augustus 2009

Achter het Oeralgebergte

Zis-5 bij de Miass fabriek
Op mijn reizen ben ik in Rusland achter het Oeral gebergte terechtgekomen. Dit is de locatie waar de industrie heen verplaatst is op het moment dat Rusland aangevallen werd door Duitsland in 1941. Hier werden hele fabrieken en productie processen heen verplaatst.

In Kurgan, nabij Omsk (nabij is 500 km ten noord westen van Omsk) kwam ik een T34 tegen en wat artillerie. Bijna in elke grotere stad vind je wel een T34, het is een nationaal symbool van overwinning.Van Kurgan ben ik naar Chelyabisnk gereisd, via Miass. In Miass staat de Ural fabriek, een vrachtwagenfabriek. Hier maakte de ZiS-5 transport vrachtwagen die tijden de oorlog intensief door
Rusland ingezet is. (fotoset 2)

In Chelyabisnk zelf wilde ik heel graag naar de tractor fabriek, dit is namelijk de basis voor vele tanks, zo ook de T34 werd hier geproduceerd. Pech, een feestdag, ik kan er niet in, ze hebben wel een park gewijd aan de overwinning en ingericht al herdenkteken, met een monument en wat voertuigen. Er staan naast WWII ook nieuwere types, een T55 en een nieuwe variant Katjoesja. Ook staan er een Zis-5 en een D44. Dit is een Poeska, oftewel kanon.

T34-85 in Kurgan


Bij het station kwam ik op een trein een vreemd voertuig tegen. Helaas kreeg ik de foto in de haast niet goed, Het is een basis T34 met een opbouw welke voor het artische deel van Rusland ingezet wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten