dinsdag 4 mei 2010

Calais naar Pointe du Hoc

De PzKpfw VI Ausf. E (Sd. Kfz. 181) in Vimoutiers
Vimoutiers - Tiger 1 E
 Onze eerste stop na een ochtend zeer, zeer vroeg vertrekken uit Nederland. Even de benen strekken bij deze indrukwekkende Tiger 1. De plek is vrij toegankelijk en tevens een rustplaats langs de weg. Je kan er lekker op je gemak omheen (of op) lopen en mooie plaatjes schieten.

Falaise Musée Août 1944
Waarschuwing: Het schijnt dat dit museum nu permanent gesloten is zo vermeld deze website.
Dit was nog niet zo in 2010 toen wij er waren, maar we waren er wel 1 dag te vroeg voor het seizoen begon.. Erg jammer, want de buitenkant is veelbelovend. Er staat en gerestaureerde M4A1 Sherman tank bij de ingang, bereikbaar via een stuk Bailey bridge. Rondom het terrein staan diverse voertuig/tankonderdelen in de buitenlucht waarvan veel Sherman rompen en een bijna onherkenbare M32 Recovery Tank uitvoering!! Door het raam bij de ingang was een V1 te zien. Binnen staat o.a. ook een Panzer IV opgesteld.

La Cambe - Duitse militaire begraafplaats
Zeer indrukwekkend. 20.000 doden waarvan veel zeer jonge soldaten zijn hier begraven, uit de latere lichtingen SS. Tankcommandant Michael Wittmann ligt hier begraven. Recent gevonden slachtoffers in Normandië krijgen in de grafheuvel alsnog een laatste rustplaats.


Pointe du hoc
Hier word je duidelijk welke ontberingen de US 2nd Rangers hebben moeten doorstaan om in de eerste uren van D-Day voet aan of liever 'op' land te krijgen. Het lijkt een onmogelijke opgave, vooral als je de hoogte van de rotswanden ziet (30 m) en de grondigheid waarmee de verdedigingswerken en bunkers zijn aangelegd.
De sporen van het bombardement zijn na al die jaren niet vervaagt en ook niet minder indrukwekkend geworden. Enorme kraters tekenen het landschap.
Toen wij er waren, werd er druk gewerkt aan de observatiebunker. Hiervoor had men een zandweg aangelegd dwars over het terrein, waardoor het terrein in twee helften werd gesneden. Je kan de andere kant bereiken via een stuk weiland aan de verste kant van de parkeerplaats t.o.v. het bezoekerscentrum.

Omaha Beach Landing
Het is een strand als vele andere, dat door zijn flauwe helling bijna onmerkbaar uit de zee omhoog komt. Zo een waar je nog lang door laag water moet lopen voordat je echt kan zwemmen. Meters hebben de soldaten hier eerst moeten waden, om daarna op het lange uitgestrekte strand zonder enige dekking te rennen voor hun leven. Zoals gezegd, het is gewoon een strand, maar het zegt alles over "Bloody Omaha" tijdens Operatie Overlord op 6 juni 1944.
Op het zand van Saint-Laurent staat het beeld "Les Braves" als eerbetoon aan hen die hier vochten voor de vrijheid.

Colleville-sur-Mer
Met uitzicht op hetzelfde strand, een zee van 9.387 witte kruizen landinwaarts op deze Amerikaanse Militaire begraafplaats.

Batterie Todt


Grote kaart weergeven
Audinghen - Batterie Todt
Dit museum wordt gerund door particulieren (zoals de meeste WW2 musea) en dat merkten we meteen door een dichte deur met het opschrift "Tussen de middag gesloten". Gelukkig zit naast het museum een leuke Bistro en hebben we maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om te lunchen. Overigens staat er om het museum heen genoeg om te bekijken, dus vervelen zal je je niet echt.

Grote blikvanger is het Krupp K5 280mm spoorwegkanon op het terrein ernaast. Hoewel niet origineel gestationeerd bij Batterie Todt, waren er wel meerdere van dit soort stukken geschut in 1944 in Normandie gestationeerd o.a. rond Calais. Daar zijn ook nog een aantal zogenaamde "Dom bunkers" te bekijken waar dit soort kanonnen in werden verscholen.

In het museum kan je veel leren over de leefomstandigheden in de kazemat. Ook kan je foto's van de constructie zien door organisatie Todt. Verder zijn er diverse exposities van uniformen, munitie en stukken geschut. Niet flitsen met je camera als je een foto neemt, want dan gaat er een alarm af. Wees gewaarschuwd.

Batterie Todt bestaat uit in totaal vier grote kazematten (Turms I t/m IV). Het museum is gevestigd in Turm I. In de stellingen stonden 380mm Siegfried kanonnen opgesteld om Engeland mee te bestoken. Door de gigantische afmetingen van dit soort geschut zijn de kazematten indrukwekkend groot, hoewel dit museum daar door zijn nieuwe functie en inrichting nog de minste indruk van geeft.

Turm II ligt meer verscholen in de begroeiing, en is behoorlijk in verval. Er staat veel water in en er zijn sporen van recente instorting en betonrot te zien. Kijk verder goed rond in deze buurt want er staan nog veel meer bunkers om het bouwwerk heen verscholen en die onderdeel zijn van de batterij. Sommige zie je pas wanneer je ze op enkele meters na bent genaderd.

Turm III is een ruïne. Deze schijnt geëxplodeerd te zijn na een ongeluk waarbij drie slachtoffers vielen, maar het is ons niet duidelijk of het ongeluk in augustus 1944 of in 1945 gebeurde (Lees meer). De explosie moet een verschrikkelijke kracht hebben gehad, want het metersdikke dak ligt los op de muurresten. De achterkant van de Turm is helemaal weggeblazen.

Turm IV geeft een veel beter beeld van de enorme schaal, is nog in redelijke tot goede staat en kijkt uit over een uitgestrekt terrein naar de zee zodat je een goed beeld krijgt van het zichtveld. Dit levert ook erg mooie foto's op.

Afgezien van Turm I worden de resterende kazematten behoorlijk aan hun lot overgelaten. De monumenten liggen vol troep van een nachtje feesten, zijn een ideaal object voor graffitikunsten (goede en slechte) of als openbaar toilet. Ons hart breekt bij het zien van dit verval. Wij verwachten dat men dit laat gebeuren totdat de sloop kan worden ingezet. Wil je dit nog bekijken? Grijp je kans.

Wissant strand - Atlantic Wall bunkers
Dit strand staat vol met obstakels en bunkers uit de tweede wereldoorlog. De zee is aan het werk en druk bezig het zand onder de verdedigingswerken weg te graven, waardoor de betonnen bouwwerken erbij liggen alsof ze rondgestrooid zijn. Toch krijg je een goed beeld van de grondigheid waarmee de verdediging aan de kust werd voorbereid.
Landinwaarts ligt ook nog een meer met daaromheen een aantal mooie kazematten. De meeste zijn voorover weggezakt in het water. Je kunt een wandeling maken om het meer.


La Coupole - Pas-de-Calais 2010
Helfaut - La CoupoleV2 musee
Dit is een van de "Sonderbauten" die organisatie Todt tussen 1943 en 1944 in Frankrijk moest realiseren. Het ondergrondse complex was bedoeld voor de opslag en lancering van grote aantallen V2 (A4) raketten. Een grote koepel van 5 meter dik gewapend beton en met een diameter van 71 meter moest de enorme lanceerzaal beschermen tegen aanvallen van buiten.

Het laatste dat je verwacht aan te treffen in dit gebied is dit enorme bouwwerk. Het voelt bijna buitenaards wanneer je de grote ronde vorm tussen de bomen ziet verschijnen en bij het naderen hebben we moeite de proporties goed in te schatten. Enige ijkpunt is een kleine kazemat bovenop het bouwwerk, die uiteindelijk helemaal niet zo klein blijkt te zijn.

Vanaf de parkeerplaats kom je eerst binnen in een apart bezoekerscentrum waar je entree moet betalen en een koptelefoon uitgereikt krijgt. Aan het plafond hangt een bemande V1 (Fiesler Fi 104 Re4 en een link naar een engelstalige Wikipedia ). Je verlaat het bezoekerscentrum en loopt dan naar buiten richting de entree van La Coupole. 7 kilometer aan gangenstelsel is hier door hoofdzakelijk dwangarbeiders aangelegd. Hiervan is in de tunnels een indrukwekkende expositie, met de nodige effecten om zelfs de meest fantasieloze bezoeker zich nog te kunnen laten inleven. Je krijgt maar een klein deel van het stelsel te zien, het meeste is voor de bezoeker afgesloten. Dan neem je de lift naar de koepel boven je.

Voor wie van moderne tentoonstellingen houdt met veel media, beeld en geluid is het vervolgens geweldig, maar wie zoekt naar de geschiedenis van het bouwwerk zelf komt bedrogen uit. Het gaat met name over de tweede wereldoorlog in Noord Frankrijk in het algemeen en meer specifiek over de ontwikkeling van de V2. De gigantische betonnen binnenkant van de koepel die steeds over je heen hangt maakt wel weer wat goed aan dat gemis. Waarschijnlijk komt het omdat La Coupole door de Duitsers nooit in gebruik is genomen, maar wij hadden toch verwacht in het museum meer over het bouwwerk zelf te zien te krijgen.

Je kunt ook een wandeling om het complex heen maken. Vanaf de parkeerplaats volg je een pad om de koepel heen, waarbij je het bouwwerk dicht benaderd, echter door de dikke begroeiing word de koepel vaak aan het zicht onttrokken. Je komt uit aan de achterzijde waar hekken zijn geplaatst en een soort container/horeca opslag is aangelegd. Ook dit viel ons tegen. Wurmend door de struiken hebben wij ons uiteindelijk een weg naar het dak gebaand om wat foto's hiervan te maken. De laatste van de trip.


Bekijk de volledig galerie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten