zondag 4 mei 2008

Liechtenstein - Hürtgenwald - Ardennen

Zwitserland en Oostenrijk

Een paar jaar geleden op vakantie geweest naar Liechtentein. Bij de grens, in Zwitserland, liepen we tegen een bunker aan, deze blijkt onderdeel te zijn van de vesting Schollberg.
De bunker is niet open, een rondje gelopen en wat foto’s genomen. De vesting is mij onbekend.

Bunker van vesting Schollberg


In Oostenrijk, ook bij de grens kwamen we restanten tegen van een verdediginglinie, we zagen een höckerlinie (tankversperring, dragonteeth), delen van een tankmuur, en delen van bunkers. Ik weet niet of het onderdeel is van dezelfde vesting Schollberg, de ligging van de vesting is mij niet bekend.

Een Höckelinie wordt in Zwitserland ook wel een Tobleronen-weg genoemd, hiermee word de naam van de chocolaatjes en hun vorm direkt duidelijk. de eerst volgende keer als je het eet, realiseer dat je een tankversperring opeet!


Vossenack & Zweifall

In het Hürtgenwald aangekomen, ons verblijf in Zweifall opgezocht en gaan wandelen. Bovenop een berg liepen we met stom toeval tegen een monument aan voor Duitse soldaten. Voor mij is dit redelijk onbekend aangezien de smet op het Duitse leger uit deze periode ervoor heeft gezorgd dat er weinig monumenten zichtbaar zijn.

De andere dag richting Vossenack gegaan om de begraafplaats te bekijken waar over het algemeen Duitse soldaten rusten, omgekomen in de slag om het Hürtgenwald.  

Siegfriedline bij Aken

Bij Aken, net buiten de stadsgrens stuiten we op de restanten van de Siegfriedline.
Het land word nog steeds doorkruist door de dragonteeth. Goed zichbaar moesten we hier even bij stilstaan.

Siegfriedlinie bij Aken


Henri Chapelle

Een tussenstop op het imposante Henri Chapelle waar een kleine 8000 salchtoffers begraven liggen.
Het is een Amerikaanse begraafplaats waar er meerdere van in Europa zijn. De meeste slachtoffers komen uit het Ardennen offensief. Een plaats waar je stil van wordt.


Amerikaanse begraafplaats Henri Chapelle
Eben Emael & La Gleize

Van Vossenack doorgereden naar Eben Emael, waar we niet binnenkwamen! Het is niet altijd open, controleer de site goed.
Ze hebben wat open dagen, en anders kan je een afspraak maken voor een rondleiding, welke pittig van prijs is tenzij je met een groep kom en de kosten deelt. Voor onze aanstaande trip hebben we dus een rondleiding geregeld, dat gebeurt ons geen 2e keer.
De foto’s zijn gemaakt aan de voorkant / buitenkant van het Fort, half oktober verwachten we een update te kunnen doen met foto’s van de binnenkant.


La Gleize
De reis vervolgd van Eben Emael naar La Gleize. Hier staat de machtige Königstiger je op te wachten. Hij is achtergelaten door kampfgruppe Peiper, welke bekend is om zijn gruweldaden bij Malmedy / st. Vith.


Er is een leuk museum met handwapens, uniformen, documenten noem maar op. Ook is er een redelijk aantal modelvoertuigen om een indruk te geven van vorm en grote van de verschillende modellen.
Bij ons bezoek was het niet toegestaan om foto's te maken in het museum, alleen foto's van de King Tiger buiten. Als je in de buurt ben is het een bezoekje waard.

Königstiger van Kampfgruppe PeiperPanther D  in Breda
Op weg naar huis over Breda gereden, de Panther versie D daar stond al lang op mijn lijstje om eens op te zoeken. Een mooi exemplaar met de Zimmerit nog op de romp. De panther is een geschenk van de Poolse bevrijders als geschenk achtergelaten in 1945.

Panther D in Breda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten