woensdag 20 april 2011

Noord Duitsland

April 2011, hoog tijd voor onze roadtrip. Duitsland heeft ons oog getrokken en we hebben een mooie route uitgestippeld. De route leid ons van huis naar Bergen Belsen (Lohheide) – Panzermuseum Munster – Flakturm type IV (st. Pauli) en Flakturm type VI (Wilhelmburg) beiden in Hamburg.

Concentratiekamp Bergen-Belsen
In Bergen Belsen (Na 1941 Stalag XI C/311) zijn naar schatting 70.000 mensen ter dood gebracht of omgekomen. Met die wetenschap op voorhand verwacht je een vreselijk oord, maar in plaats daarvan treffen we een mooie uitgestrekte groene bosweide en alleen de spaarzame teksten op de rechte grafheuvels en de gedenkmuur herinneren aan het gebeurde. Wie verwacht vreselijke feiten aan te treffen moet het hebben van de uitgebreide expositie in het bezoekerscentrum. Zeer compleet en met veel achtergrondinformatie kom je hier meer te weten over de mensen die in Bergen-Belsen zaten en hoe het er aan toe ging.

Pz.Kfw IV
Deutsches Panzermuseum Munster
Het panzermuseum in Munster is een echte aanrader. De voertuigen staan niet achter een hekje en je mag overal aan voelen. Het heeft een uitgebreide collectie en deze is in zeer goede staat. Je kan goed de ontwikkeling van de Duitse tank bekijken doordat de modellen grotendeels op chronologische volgorde staan opgesteld. Meest uniek en indrukwekkend zijn toch wel de Jagdpanther, de Köningstiger, en de alles overtreffende Sturmtiger of Sturmmörser.

Sturmtiger / Sturmpanzer VI in Munster

Panzerkampfwagen IV, Tiger II ausf. B in Munster

Flakturm type IV, Heiligengeistfeld, St. Pauli, Hamburg
Flakturm type IV in st. Pauli is vrij toegankelijk, er zit een muziekschool en een aantal winkels en bedrijven in. Onderin zit een nachtclub. De toren is volledig aangepast aan de behoeften van deze tijd en daardoor is er nog weinig origineels te bekennen. Je kan nog zien hoe dik de muren zijn doordat de betonblokken die zijn uitgezaagd voor de vensters nu rondom de parkeerplaats liggen.
Wil je uitkijken over de stad? Let op de openingstijden van de cateraar, deze heeft een terras op het dak, en geeft een prachtig uitzicht. Nog een tip: neem de lift. Flakturm type IV in St. Pauli, Hamburg

Toren van flakturm type IV in St. Pauli, Hamburg

Flakturm type VI, Wilhelmsburg,Hamburg
Type VI G in Wilhelmsburg, Hamburg werd gesloopt of gerenoveerd. Wij hopen dat het deels betreft, de binnenkant werd eruit gehaald toen we er waren, doodzonde in onze ogen. Er was een grote rechthoekige opening aan de westzijde gemaakt en men was met een mechanische arm het betonnen interieur aan het wegslopen. De hekken van het bouwterrein stonden open en Patrick is het terrein opgelopen om foto's van de binnenkant te maken. Toen hij zich bij de opening waagde werd hij direct aangesproken en gevraagd te vertrekken. Op een poging de werkman te vragen naar wat er ging gebeuren met de flakturm kwam geen duidelijk antwoord (of misschien is Patrick z'n Duits gewoon slecht..).
Aan de andere kant van de toren op de oostzijde stond een enorme bouwsteiger die reikte tot aan de overhangende betonkraag. Er waren duidelijke sporen van betonrot te zien en een hoop scheuren van enorme afmeting op de hoeken, sommigen gemarkeerd met een spuitbus. Het terrein eromheen was ruim afgezet en er hingen waarschuwingsborden voor vallend puin.
Flakturm type VI Wilhelmsburg te Hamburg

Aanzicht van de oostzijde met bouwsteiger

Tekenen van verval, scheuren en verroeste stalen betonwapening

De nieuwe enorme 'deuropening' van de flakturm

Een blik naar binnen

De dikte van de muren zijn nu goed te zien

De opening vanaf het grasveld aan de westzijde van de flakturm
Klaar voor de sloop?
Iets verder ten zuiden van de toren in het park is nog een kleine kazemat te bekijken. Ook deze was afgezet met hoge bouwhekken en word vermoedelijk gesloopt.


We hebben de avond gegeten in Hamburg in een schuilbunker Vorsetzen aan de Elbe, één van de weinige waarvan de gevelsteen boven de ingang met adelaar (het kruis eronder is verwijderd) nog intact is, de sfeer was compleet. 


Schuilbunker aan de Elbe in Hamburg met bijna intacte ReichsadlerLaboe - U995 Type VII C en het Marine-Ehrenmal
Hierna door naar Laboe waar de onderzeeër U995 type VII C aan de wal ligt. Deze U-boot is vanaf 1943 door de Kriegsmarine ingezet tot het eind van de oorlog. Daarna is de onderzeeër door de Noorse marine gebruikt en in 1965 weer teruggegeven aan Duitsland. Vanaf 1972 ligt de boot in Laboe tentoongesteld.
Doordat de boot op het strand staat kun je er helemaal omheen lopen en alle details goed bekijken. De torpedo luiken zijn om corrosie redenen afgedekt, maar je kan nog aardig goed zien waar de openingen hebben gezeten. In de boot krijg je een levendig beeld van het krappe bestaan op dit type U-boot en als je geluk hebt en je loopt erdoorheen met nog meer nieuwsgierige bezoekers kan je het aan den lijve ondervinden ook. 


Machinekamer van U-boot U995

U995 - de torpedo's werden uit een luik onder de klapbedden omhoog getakeld

U995 - controls

U-boot U995 type VII C op het strand van Laboe

Ja, ook U-boten kunnen voor anker..

Dit type is toch nog redelijk groot

U995 - Het achtersteven met de dicht gelaste torpedo uitgang

U995 type VII C achterzijde

De U995 vanaf het Marine Ehrenmal in Laboe

Iets verderop staat een ere gedenkteken voor de Kriegsmarine, het Marine Ehrenmal. Origineel is het monument opgericht voor de gevallenen van de marine in de eerste wereldoorlog, maar na 1945 zijn ook de slachtoffers van de tweede wereldoorlog hier bijgezet. Beiden zijn toegankelijk. Deze website van de Deutscher Marinebund vertelt wat meer en heeft 360 graden foto's van het monument.


Het Marine Ehrenmal in Laboe

Marine Ehrenmal - beneden in de hal beneden een indrukwekkend reliëf

Vanaf het 72 meter hoger gelegen observatiedek op het Marine Ehrenmal
 
Möltenort - U-boot gedenkteken
Door naar Möltenort voor het U-boot gedenkteken waar een kleine 30.000 namen in een wand gegraveerd staan.  Alle omgekomen Duitse bemanningsleden van elke U-boot worden genoemd met de (vermoedelijke) plaats en (idem) oorzaak van het tot zinken brengen. Veel U-boten zijn nog steeds niet teruggevonden. Je krijgt een goed beeld van het verloop van de strijd op zee en kan duidelijk zien dat de geallieerden steeds beter werden in het lokaliseren en vernietigen van de Duitse onderzeeërs. Tegen het einde van de tweede wereldoorlog zijn het steeds vaker enkele vliegtuigen die de U-boot met 30 tot 50 man aan boord tot zinken brengen. Erg interessant is een kaart buiten het gedenkteken waarop staat aangegeven waar welke U-boot is gezonken of het laatst is waargenomen of waar er het laatst contact is geweest.


30.000 namen op de gedenkmuur in Möltenort
Overtochtje Elbe bij Glückstad....
 

U-boot Archiv Museum Altenbruch
Naar Altenbruch, waar een klein U-boot Archief museum is met een kostuum van Admiraal Döntiz. Helaas kwamen we hier voor een dichte deur, de eigenaar van het museum was niet thuis, volgende keer dus eerst een afspraak maken voordat we langsgaan.De bakkerswinkel op de hoek van het kerkplein heeft lekkere verse taarten. Een aanrader.

Bremerhaven - U-boot Wilhelm Bauer Type XXI
In Bremerhaven ligt de U-boot Wilhelm Bauer (U-2540), Type XXI.
Deze U-boot is een stuk groter dan type VIIC uit Laboe en zeker een bezoekje waard.
 
U-Boot Wilhelm Bauer (U-2540) type XXI in Bremerhaven

De Wilhelm Bauer langszij

Een dwarsdoorsnede van een 23 × 533 mm (21 in) torpedo

Koolstofdioxide (CO2) filters van het merk Dräger


De 'ruime' machinekamer van de Wilhelm Bauer (U-2540)

Naast de U-boot is in de haven nog een scheepvaartmuseum. Je mag hier niet fotograferen en dat werd Pascal duidelijk te verstaan gegeven. Ze hebben hier een mini U-boot", der Seehund", zie de foto van Patrick ;) Een later type van deze kleine U-boot, de S622, is te bezichtigen in Musee National de la Marine in Brest, Frankrijk (buitenlocatie).

Kleine U-boot "Seehund" Type XXVII B

Kleine U-boot "Seehund" Type XXVII B aan de voorzijde

Een voorloper van de sd.kfz 7 half-track gebruikt door de Duitse reddingsbrigade

 
De voorloper van de sd.kfz 7 (half-track) is ook in het museum te zien, een strandwacht voertuig, en wat schaalmodellen voor de rest is het WWII gehalte laag in het museum.

Bremen Farge -
U-boot bunker Valentin
U-boot bunker Valentin zelf kwamen we niet in, omdat het ons niet lukte tijdens onze trip een afspraak te plannen met de bewuste professor die de rondleidingen regelt. Hoewel er dit jaar (2011) een eigendomsoverdracht zal plaatsvinden van de helft die nog gebruikt wordt door de Duitse marine naar een burger instelling, waren wij hiervoor wat te vroeg. Nu is dit inmiddels wel gebeurt en we nemen aan dat je nu een rondleiding kan plannen of dat de bunker in ieder geval open gesteld zal worden voor publiek. We verwachten dat dit nog gebruikte deel, dat origineel bedoeld was om de U-boten uit onderdelen in elkaar te zetten, qua interieur niet meer intact zal zijn.

Dus de focus ligt op de buitenkant, wat absoluut geen straf is. Het gebouw torent hoog boven alles in de omgeving uit.

Direct naast de bunker is er een soort stroomhuisje, deze is in de tuin van een boer, netjes blijven dus.
Ietwat verderop is een leertraject welk je door het voormalige werkkamp leid, objecten laat zien en een mooie wandeling geeft door een bos.


Bekijk de fotoset, Scouting.. Noord Duitsland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten