dinsdag 1 januari 2008

Top Secret

Minimaal 1 maal per jaar kom ik in Rusland. In 2007 had ik een nogal vreemd gesprek met een locaal persoon.
We waren in een buitenwijk van de stad en bij een Datsja kwam ik in gesprek met een oudere man die Duits sprak (in het Russisch was het gesprek heel snel over geweest). Hij vertelde me over zijn oorlogsjaren en zijn beleving.
Je kunt voorstellen dat het in interessant gesprek was, een hele andere wereld. Hij zat in het 8e leger wat om Leningrad gestationeerd was, en meldde dat zij een geheim wapen hadden gezien.
De Amerikanen staan bekend om snelle aanpassing op het slagveld zei hij, toch leerde de Russische legereenheden en ingenieurs ook. Ze hadden gezien dat naast kunde van de Duitse legers zij een wapen bij zich hadden van onschatbare waarde (uit oogpunt van oorlogsvoering gezien).

De Wehrmacht en Waffen SS divisies zijn goed getraind, en wat vooral meespeelde aan hun overmacht was de psychologische factor. Deze was zo hoog dat een ieder angst had voor de Duitse legers. Hij vertelde dat het Russische legertop opdracht had gegeven om deze psychologische factor ook in de Russische legers thuis te brengen om de vijand zoveel angst mee tegen dat minimaal de Duitse Legerangst evenaart werd, maar eigenlijk overtroffen wordt.

Dit verhaal is helemaal nieuw voor mij, ik weet zeker wel iets van de oorlog, zeker niet alles wat Rusland betreft, maar voor mij was hun psychologische angst vooral op plunderen, vernederen en veroveren gericht. Hij vertelde dat na studie, testen, e.t.c. ze een wapen hadden wat psychologische deed wat gevraagd werd.
In de winter kou tussen Leningrad en Moskou is het getest in 1944, aldus Kola Michealovich.
Het was zo effectief, dat groepen tegelijk angst kregen en zich terugtrokken voor dit afgrijselijke wapen. De zo gevreesde Waffen SS zelfs halt hield !!! En er zijn verhalen dat de Wehrmacht, welke niet zo gemotoriseerd was als de Waffen SS, en dus veel te paard deed, hals over kop omkeerde, paarden niet meer aten, en meerdere mensen hartstilstand kregen.

Toen ik vroeg naar de naam van dit wapen, gaf Kola toe dat hij dit niet wist. Er is geen documentatie van. Alles is vernietigd gaf hij aan. Op één 1 foto na!

Deze had hij stiekem kunnen maken en altijd bewaard, zie hier de foto !!!

1 opmerking: