maandag 7 november 2011

Fort de Tancrémont - België

Fort de Tancrémont
Het fort van Tancrémont, gelegen op in het gebied van de gemeenten Pepinster en Thuex, is onderdeel van PFL I, de fortengordel van Luik, België. Het fort is het laatst gebouwde van de vier nieuwe forten die werden aangelegd ter verdediging van Luik en het bewaken van de corridor tussen de grens van Nederland en de Ardennen, in aanvulling op de acht gerenoveerde forten daterend van voor de eerste wereldoorlog.

De bouw van het fort werd gestart in 1935 en het werd op acht augustus 1937 voor het eerst in gebruik genomen. Op het centraal massief staan alle observatie en geschutstellingen omgeven door een 8 meter brede en 6 meter diepe anti-tankgracht die op elke uithoek word verdedigd door bunkers met 47mm FRC antitankkanonnen en granaatwerpers.
Uitgehouwen uit het massief van leisteen bevinden zich op ongeveer 30 meter diepte een commandopost, een kazerne, een machineruimte, munitieopslagplaatsen, een keuken, een ziekenhuis en een telefooncentrale en diverse radioposten, allen verbonden door een gangenstelsel met een totale lengte van ongeveer 2 km. Opvallend detail zijn een aantal mitrailleurstellingen om de gangen aan de binnenkant te kunnen verdedigen.


Op 29 mei 1940 om 11:00 uur, anderhalve dag na de capitulatie van het Belgische leger, geeft het fort van Tancrémont zich over. Hiermee is het garnizoen de allerlaatste Belgische eenheid die zich bleef verzetten tegen de Duitse aanvallers.

De kazemat bij de ingang (in vredestijd) van fort Tancrémont

Schema of legenda van verschillende munitie - Fort de Tancrémont

Detail van drietal artillerie granaten - Fort de Tancrémont

Het hefmechanisme van een van de koepels - Fort de Tancrémont

Indicatie van de hefstand? - Fort de Tancrémont

Deuren van de munitielift onder de geschutskoepel - Fort de Tancrémont

Schema van de hefconstructie - Fort de Tancrémont

Munitielift naar een van de koepels - Fort de Tancrémont

Artillerie munitieopslag - Fort de Tancrémont

Duitse propaganda aangeplakt op een deur - Fort de Tancrémont

Koepel Noord in "uittrek"stand - Fort de Tancrémont

Koepel voor mitrailleur - Fort de Tancrémont

Een geschutskoepel van binnen - Fort de Tancrémont

Koepel Zuid (75mm) - Fort de Tancrémont

De anti-tankgracht van 8 meter breed - Fort de TancrémontAl met al is fort de Tancrémont zeker een bezoek waard. Het is lang niet in zo'n goede staat als bijvoorbeeld Fort Eben-Emael, maar de sfeer in de bunker spreekt veel meer tot de verbeelding en je kunt er ronddwalen en zaken bekijken die in andere forten zijn afgeschermd voor het gewone publiek. Klim in geschutskoepels, dwaal door munitiekamers of sleep jezelf omhoog langs vervallen stalen trappen. Buiten is goed te zien dat het fort een behoorlijke strijd heeft geleverd, met vele nog zichtbare kogelinslagen op kazematten en koepels en granaatinslagen op het massief.

30 meter de diepte in
In de ondergrondse gangen van Fort de Tancrémont is het koud en vochtig, dus neem warme waterafstotende kleding mee. Zorg ook voor goede zaklampen, want het fort is aan de binnenzijde zeer spaarzaam verlicht en in vele ruimten zelfs totaal onverlicht. Wij kregen een gewichtig kastje omgehangen, waarmee je op bepaalde gemarkeerde punten een stem kunt afspelen die een aantal zaken verteld. Wij hadden vrij snel spijt dat we het niet hadden achtergelaten; het ding rammelt, de afmeting is onhandig en het gewicht word gauw te zwaar, waardoor je je binnen korte tijd enorm eraan ergert. Aan het einde van de tour werd de kist met een glimlach weer ingenomen. Met een Jupiler voor een euro hadden de beheerders de ergernis van het kastje zeer snel weggenomen. Cheers!

Meer informatie
Kijk op de website www.fort-de-tancremont.be voor meer informatie en openingstijden van Fort de Tancrémont.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten