zondag 6 november 2011

Fort Eben-Emael - België

Fort Eben-Emael - Geschut bij de ingang
Tussen 1932 en 1935 werd het 24 miljoen BF kostende Fort Eben-Emael aangelegd op een strategisch belangrijke plaats om de invalswegen rond Maastricht te bewaken en voor de verdediging van de oostgrens van België. Als onderdeel van de fortengordel rond Luik (PFL I) was het oostelijk gelegen fort het meest moderne en prestigieuze verdedigingswerk van zijn soort in die tijd.  Het werd onneembaar geacht vanwege zijn moderne bewapening en geweldige ligging, met een vrij zicht over het Albertkanaal, waar het de bruggen van Vroenhoven, Veldwezelt en Kanne bewaakte en het Nederlandse grondgebied rond Maastricht vrij kon observeren.Diep verstopt in de mergel van het Plateau van Caestert (Sint Pietersberg) liggen 17 bunkers van verschillende typen over een oppervlakte van 75 ha in de vorm van een driehoek verspreid. Alles is verbonden door een tunnelsysteem met een totale lengte van 5,5 kilometer. Het fort moest een lang beleg kunnen doorstaan en hiervoor werd een ondergrondse kazerne aangelegd op 60 meter diepte met vele faciliteiten zoals slaapzalen, keukens, wasgelegenheden (met douches!!) en zelfs een heel ziekenhuis. Het fort kon een garnizoen van rond de 1200 manschappen herbergen.

Sluisdeur van Fort Eben-Emael

Trappen - Fort Eben-Emael


Trappenhuis opgang naar een van de artilleriebunkers

Er was ook een lift..

Een van de geschutstukken in de Artilleriebunker - Fort Eben-Emael

Het verwoestende effect van een holle lading - Fort Eben-Emael

Het effect van de holle lading op het stalen trappenhuis - Fort Eben-Emael

Een losse gepanserde geschutskoepel - Fort Eben-Emael

Observatiebunker - Fort Eben-Emael

Kanonstelling - Fort Eben-Emael


Op 10 mei 1940 komt de mythe rond Fort Eben-Emael jammerlijk ten val door operatie "Granit", onderdeel van "Fall Gelb". In het vroege ochtendgloren landen er Duitse elite-troepen met zweefvliegtuigen (type DFS 230) , zonder oorlogsverklaring, op het bovenplateau van het fort. Slechts twee mitrailleurposten bewaken het plateau en worden snel uitgeschakeld. Het wordt direct pijnlijk duidelijk hoe slecht het fort op een luchtaanval is voorbereid. Een nieuw wonderwapen  word door de aanvallers ingezet. Met zogenaamde holle ladingen worden binnen een kwartier bijna alle  artilleriebunkers buiten gevecht gesteld. Er ontstaat grote verwarring onder de Belgische verdedigers, het fort is "blind" en men is niet op de hoogte van wat er boven gebeurd. Andere Duitse aanvalstroepen slagen erin om  te landen bij het Albertkanaal en weten twee belangrijke bruggen veilig te stellen. Het Belgische leger onderneemt een aantal tegenaanvallen, maar allen zonder succes. Na 31 uur geeft het Belgische garnizoen zich over. Ongeveer 650 burgers en soldaten komen om in de strijd in en rond fort Eben-Emael.

Bezoek
Onze vroege ochtend work-out in Fort Eben-Emael
Wij hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid voor een privérondleiding door een persoonlijke gids. Dit is wel wat prijziger maar echt een aanrader. De gidsen zijn erg goed op de hoogte en ze krijgen de kans om meer te vertellen dan tijdens een groepsrondleiding en daar maken ze graag gebruik van. Ook kom je op plekken waar je tijdens een "standaard" bezoek niet komt.
 

Eigenlijk vonden wij onze 4 uur durende rondleiding nog te kort. Er is erg veel te zien zowel binnen als buiten maar door de enorme afstanden moet je toch keuzes maken. Afgezien van alle gangen en bunkers is er ook nog een interessante expositieruimte met een aantal mooie diorama's en originele exemplaren van holle ladingen en een zweefvliegtuig die gebruikt zijn in de aanval. Neem een zaklamp of iets dergelijks mee. Hier en daar is de verlichting erg spaarzaam en ben je net als wij meer geïnteresseerd in details dan is dit geen overbodige luxe. Ook is de temperatuur ondergronds rond de 15 graden dus neem een warme trui of zoiets mee. En vergeet de gids niet als je weggaat.

Je kunt het fort bezoeken met groepen van minimaal 15 personen. Reserveren is verplicht.
Zonder reservering ben je gebonden aan specifieke data.

Kijk op www.fortissimus.be voor alle informatie.

Fotoalbum
Bekijk het volledige Landmarkscout album van de trip:
West Wall okt 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten