donderdag 3 november 2011

Fort Belvedère - Gschwent

Uitkijkend over een vallei ligt een eerste wereldoorlog fort of in de Oostenrijkse benaming; “Werk”.

Het Werk Belvedere - Gschwent bestaat uit begin vorige eeuw, toen het Oostenrijks – Hongaarse rijk de Dolomieten in hun bezit hadden.
Het fort ligt niet ver van de Italiaanse plaats Lavarone op 1177m hoogte.
Het kijkt uit en verdedigde de vallei d'Astico en is gebouwd tussen 1908 tot 1912 onder leiding van Oostenrijks – Hongaarse luitenant Rudolf Schneider.


Het doel was de stad Trento te kunnen verdedigen tegen een Italiaanse aanval. In deze streek is een gordel van forten aangebracht om de verdediging te kunnen realiseren. 
Belvedere huisde 200 soldaten, hiervan zijn enkele overleden tijdens bombardementen (zowel vliegtuigen als artillerie) in de vroege dagen van de eerste wereldoorlog. Een monument bij de ingang van het complex herinnert hieraan.

Het fort heeft geen directe aanval ondervonden, de poging om door te breken van het Italiaanse leger vond plaats in het oostelijke deel van de verdedigingslinie, tussen de sterke forten van Lusern en Verle in. In deze verdedigingsgordel zijn 7 totaal forten gebouwd.

Werke Belvedere – Gschwent is het enige fort wat de jacht op ijzer na de oorlog doorstaan heeft, en dus zijn koepels en kannonen nog bezit. Belverdere is één van de beter bewaarde forten uit deze verdedigingsgordel, nu ingericht als museum siert het hoog boven de vallei.

De kanonnen, 3 stuks zijn nog in de koepels te zien, en meerdere machinegeweer nesten kijken uit over de vallei. Het fort is strategisch gelegen en fungeerde als bewaker van de routes ook als observatiepost.


Bij aankomst zie je als eerste het troepen vertrek. Een flatgebouw van 3 verdiepingen hoog tegen een bergwand aangebouwd. Voor het gebouw staan 2 Skoda artillerie stukken om te bezichtigen.
De rest van het fort in de berg gemaakt, tunnels naar de uitkijkposten en geschutskoepels, een tankgracht idee is ingebouwd tussen de koepels en de barakken.

De manschap bunker is nu als museum ingericht met vele foto’s en voorwerpen uit deze periode. het wapentuig geeft een goede impressie van de overgang van de middeleeuwen naar de huidige visie op oorlogsvoering.


Het ligt prachtig hoog in de dolomieten, het uitzicht is de rit zeker waard.
Het is redelijk schoon en niet al te groot, dus je loopt niet te lang in de kou, en heb geen speciaal schoeisel nodig.
Een mooie rit met uitzicht en een goed indruk van een mooi fort in de Italiaanse bergen.


Link naar de fotoset van Landmarkscout

Werk Gschwent (Duits)
Werk Lusern (Duits)
Werk Verle (Duits)

Oostenrijkse Vesting werken o de Italiaanse Grens (Duits)
Vesting Trento (Duits)
Het verhaal van de Italiaanse campagne in de eerste wereldoorlog

link van een andere liefhebber, dhr moesslang
met zijn hoofdsite


Locatie op de kaart van Werk Belvedere - Gschwent nabij Lavarone


 Museo Forte Belvedere, Lavarone, Italy (zoekopdracht in Google Maps)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten