maandag 5 december 2011

Werk Colle delle Benne & Werk Tenna

Vooraanzicht van Fort of Werke Colle delle benne
Vlakbij de stad Levico, in de provincie van Trentino, Italie, ligt het fort Colle delle Benne. Het is gebouwd tussen 1880 and 1882. Veel ouder van fort Belverdere.

De toegangsweg naar het fort is ietwat lastig te vinden. Er zijn geen duidelijke borden die ernaar verwijzen. De toegang ligt aan de weg van Levico naar Pergine Valsugana aan de noordelijk zijde van meer Levico. Een weg loop redelijk steil omhoog, ga erin en na wat slingeren kom je bij het fort uit.

Vlak voor de poort aan de linkerzijde is een opening in de bergwand. Het lijkt op een machine geweer stelling, een verdediging voor het fort.Lopende door de poort zie ik dat er aan het fort word gewerkt, gerestaureerd hoop ik.
Helaas stond er beneden bij de toegangsweg geen waarschuwing dat het fort niet toegankelijk is.

Kijkend over het hek zie ik dat het fort er nog steeds imposant uitziet. De anti tank / personeel gracht ziet er nog intact uit en ik zie defensieve stellingen op het terrein.

Het gebouw ziet er leeg en verlaten uit; de kanon posities zijn verlaten en stil. Na bijna 130 jaar is de naam van het fort nog steeds duidelijk af te lezen boven de toegangsdeur van het hoofdgebouw.
Van één van de zijdes van het terrein heb je een prachtig uitzicht over de stad Levico Therme, welke door dit fort beschermd werd.

Gracht van Colle delle benne


Machine geweer positie in Colle delle benne


Ik ben om het fort heengelopen en hoop dat het snel open zal gaan voor bezoekers.
Ik ben niemand tegengekomen, op een slang na die zich lag op te warmen in de zon op een dikke tak.
Aan de andere zijde van het fort zie je het kleine van de 2 meren hier, meer Levico zelf.
Als je weet waar je moet kijken zie je fort Tenna liggen op de andere bergkam.


Hier stonden ooit de attilerie stukken in Colle delle benne

Werk Colle Delle Benne verdedigde, samen met fort “Werk” Tenna, de toegangswegen naar meer Levice, meer Caldonazzo en de stad Trento.
Beiden forten maakte deel uit van de linkerflank van de verdedigingswerken om Trento.

Ik sprong in de auto en ben naar fort Tenna gereden. Dit fort is veel makkelijker om te vinden, het ligt aan de zuidpunt van het dorpje Tenna.
De toegangsweg heet; “Via San Valentino” in Tenna natuurlijk.
Tot mijn verassing word er aan dit fort ook gewerkt! Een groot hek staat om de bouwplaats heen. Ik beloofde mijn familie er niet in te gaan (kruiste mijn vingers op mijn rug).

Vooraanzicht van fort of Werk Tenna


Herstelwerkzaamheden in Werk Tenna


Gelukkig, ze restaureren de forten. Na onze trip in noord Duitsland, waar de Flakturm opengebroken was, ben ik flink geschrokken, Nog bang dat men deze relikwieën zonder pardon vernietigd worden. (Zie onze rit naar Noord Duitsland).

Om eerlijk te zijn ben ik er niet in gegeaan, maar om heen gelopen. Ik was zonder Pascal, als er iets gebeurt, een val of je komt klem ze zitten, heb je geen assistentie of eerste hulp tot je beschikking. Het is te risicovol om alleen erin te gaan.

Binnenkant van Fort Tenna


Het fort heeft dezelfde leeftijd als Werk Colle delle benne en ligt top de bergrug tussen de meren Levico en Caldonazzo, maar 15 minuten rijden van Werke Colle delle benne.

Om de forten in deze omgeving te vinden heb ik de website van de heer Moeslang gebruikt.
Direct onder de afbeelding van de damesschoen op de bergtop is een klein stukje tekst waarin geschreven wordt over een “kmz” download bestand. Een ""kmz"is een bestandje wat in de Google Earth software gebruikt wordt. het geeft een interactieve kaart van de regio met de forten / Werk en de informatie uit de website van de heer Moeslang met informatie en foto's over de betreffende locaties.


Fort "Werke" Colle delle benne

Landmark Scout Foto's

Duitse wikipedia over Colle delle Benne
Sir Moeslang's website on Werk Colle delle Benne

 
 Fort "Werk" Tenna

Landmark Scout Foto's

Sir Moeslang's website over Werk Tenna

Algemene informatie over de forten in de Italiaanse Alpen (beiden in het Duits)
Links naar de Forten in de omgeving van Trento
Links naar de Forten in de Alpen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten