woensdag 9 mei 2012

6 SS Gebirgsjäger Division Nord monument en begraafplaats Pfaffenheck

Dit keer bracht onze jaarlijkse trip weer terug naar Koblenz, we hadden nog hier nog iets af te maken.
Vorig jaar onderschatten we de grootte en hoeveelheid materiaal van het Wehrtechnische Studiensammlung Koblenz .... gigantisch.

Toen we op onze kaarten keken zagen we dat het dorp Pfaffenheck maar 15 minuten rijden van ons hotel ligt.
Na het lezen van het boek geschreven door Johan Voss, Black Edelweiss, over zijn verblijf bij de 6e SS Gebirgsjäger Division Nord, moesten we wel het gedenkteken en de begraafplaats in Pfaffenheck bezoeken.

Johan Voss heeft zijn training grotendeels in Oostenrijk gehad en in de buurt van de Obersalzberg, of Berchtesgaden, waar Hitler en zijn belangrijkste medeplicthige woonden.Na zijn training werd hij uitgezonden naar Finland, het Arctische gebied, in de buurt van Moermansk.
Hier vocht hij samen met de Finse troepen tegen het Russische leger.

De 6 SS Gebirgsjäger Division Nord, of 6 SS Berg Divisie Noord, had de Finse troepen in hoog aanzien staan. De 6 SS Gebirgsjäger Division Nord heeft de lange koude winters moeten doorstaan, dagen zonder licht, moerassen moeten doorkruisen zwermend met insecten en het Noorderlicht spektakel mogen aanschouwen.

Nadat de Finse regering de zijde van Rusland koos, moesten de Duitse troepen het land verlaten.
Vechtend tegen hun oude kameraden hebben ze Finland lopend verlaten.

Eerst zijn ze naar noord Noorwegen gelopen om erachter te komen dat hier geen transport op hun wachtte, ze zijn hier doorgelopen naar zuid Noorwegen waar ze getransporteerd werden naar Denemarken. Het was een wandeling van 1600 kilometer !!
Vanaf hier werden ze naar de omgeving van Trier gebracht om het Duitse grondgebied te beschermen tegen de geallieerde legers. Dit keer niet tegen de Russische troepen maar tegen de Amerikaanse troepen.

Ze hebben hier een heldhaftig moment meegemaakt toen ze een deel van het Amerikaanse leger gevangen zette.

Hierna kregen ze orders om strategische punten te verdedigen en moesten zich opstellen in onbeschut terrein. Ze kregen ze van nieuwe officieren zonder veel oorlogservaring orders wat hun einde betekende.
Ze werden teruggedrongen en leden zware verliezen, niet lang hierna hield de 6 SS Gebirgsjäger Division Nord op te bestaan.


Johan Voss verteld in zijn memoires dat hij de begraafplaats elk jaar bezoekt (of bezocht), om zijn gevallen vrienden te herdenken.

Er is een periode geweest waarin dit ruw verstoord werd, toen de medis hoogte kreeg van het feit dat oud SS’ers bijeen kwamen om hun gevallenen te herdenken.
Na een paar jaar was het oud nieuws en verloor de media haar aandacht waardoor Johan en zijn collega weer rustige herdenkingen meemaakten.


Bezoek het 6 SS Gebirgsjäger Division Nord gedenkteken en de begraafplaats in Pfaffenheck

Het monument en begraafplaats zijn net buiten Pfaffenheck aan de zuidzijde van het dorp.
Het is weg nummer 327 welke dwars door Pfaffenheck heen loopt.
De coördinaten waar je de locatie kan vinden zijn: 52.18958, 5.29524

De begraafplaats ziet er op eerste gezicht overwoekerd uit, niets is minder waar.
Het wordt wel degelijk onderhouden, het is alleen een andere stijl dan de Amerikaanse en Engelse begraafplaatsen met hun strak gemaaide grasmat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten