zaterdag 25 augustus 2012

Abeitseinzats II - Te werk gesteld in Sigla

In augustus 2102 is Landmark Scout benaderd door nabestaande van een Arbeitseinzats slachtoffer welke net als mijn opa, te werk gesteld werd bij de Sigla Fabriek in Kunzendorf nabij Sorau in Polen.
Gedacht werd mijn opa op foto's die ter plaatse gemaakt zijn te herkennen.

Helaas herkende ik mijn opa niet op de foto's maar was razend enthousiast om eindelijk nieuwe informatie te verkrijgen en iemand te kunnen spreken over de Sigla fabriek.
Er is gevraagd om anonimiteit te bewaren, dit verzoek wordt met acht gehonoreerd.

Het Barakken terrein bij de Sigla fabriek te Kunzendorf


Het Barakken terrein bij de Sigla fabriek te Kunzendorf

Uit twee achtergelaten brieven is te lezen dat het slachtoffer van 25 juni 1943 tot en met 24 juni 1945 tewerkgesteld was in de Sigla fabriek te Kunzendorf. Hier was hij betrokken bij de fabricage van vliegtuigruiten voor de Stuka duikbommenwerper en prisma's voor tanks.

Door deze twee brieven krijgen we inzicht in de het leven in kamp. Hieronder volgt een opsomming van de omstandigheden bij de Sigla glasfabriek in Kunzendorf

De behuizing was een barak op het fabrieksterrein, waar één ruimte gevuld met stapelbedden en strozakken gedeeld moest worden door 15 tot 20 jonge mannen. Er was dus geen privacy voor de tewerkgestelde. De sanitaire voorziening was in een aparte barak gehuisvest. Hierin een houten constructie met gaten om je behoefte in te doen. Om te wassen konden ze de douches in de fabriek gebruiken.

Het fabrieksterrein was omheind, ondanks het verbod om het terrein te verlaten werd dit wel gedaan.
Er waren geen voorzieningen voor lichaamsbeweging, sport en ontspanning.
De nauwelijks voldoende maaltijden die de werknemers toebedeeld kregen, werden op de fabriek uitgereikt, ze bestonden vooral uit koolsoep.

De hygiëne in de barakken en in de fabriek was zeer slecht. De groep buitenlanders moest "uitgegast" worden zodat de grote hoeveelheid luizen en wandberen verwijderd werden. 

Geen fijne levensomgeving zoals je kunt lezen.

Een foto van het Barakken terrein bij de Sigla fabriek te Kunzendorf

Op het paspoort van het slachtoffer staan aantekening dat zijn verblijfsvergunning tot 24 september 1944 in Künzendorf geldig was, samen met de aantekening "Gessch.=3.:L.A.III"
Deze laatste aantekening is onbekend voor ons, wellicht dat iemand weet wat de inhoud hiervan is.
Hierbij een verzoek om hulp, mocht je meer informatie hebben graag een email naar Landmark Scout of een antwoord op het bericht achterlaten a.u.b.

Het is niet zo dat er zonder slag of stoot meegewerkt werd met de Duitse overheerser.
Prisma's zijn door de tewerkgestelde bewerkt met de metalen delen van zijn riem, waardoor de glazen opnieuw geslepen moesten worden en het productie proces vertraagd werd.
Hij was niet de enige die het werkproces vertraagde, meerdere werknemers hielpen mee om verzet te bieden aan de Duitse oorlogsmachine.

Ze leerden om tegen de Russische werknemers te vertellen; "Nipodimaïs Rusci", ofwel, ik spreek geen Russisch.

De fabriek maakte voor de oorlog voornamelijk kristallen glazen en voorwerpen.
Een andere tewerkgestelde was zo brutaal om deze kostbare glazen te stelen en ze, met de reguliere Duitse post, naar huis toe te zenden, inclusief het stempel van Kunzendorf bovenop het pakket.

Tegen de tijd dat het Russische leger in aantocht was verlieten ze het kamp. Onderweg naar huis werden Amerikaanse soldaten ontmoet, zie de foto's hierboven.
De terugreis is voornamelijk te voet afgelegd, wellicht hier en daar een lift verkregen, maar vooral een flinke voetreis afgelegd om weer thuis te komen.

In overgebleven documenten is te lezen dat een visum is afgegeven voor de heen en terugreis naar Zeeland via Bentheim, geldig van 4 januari 1945 tot 15 januari 1945. Aan de stempels gezien op het document is er gebruik gemaakt van het visum.
Het laatste stempel is van de "Koninklijke Nederlansche Regeering Regeeringscommissaris voor repatrieeing" gedateerd uit 21 juni 1945.
   
Thuisgekomen had hij een bord van Sigla bij hem, en de beroemde riem waarmee de sabotage acties verricht werden.

Op latere leeftijd bleek dat er toch met enig trauma teruggekeken is op deze periode uit zijn leven.
Helaas is hij in 2005 overleden.

Het Sigla Bord

Tegenwoordig heet Kunzendorf, Kunice Żarskie en Sorau, Żary en ligt in zuid - west Polen.

Wij zijn de nabestaande zeer dankbaar voor het delen van bovenstaande informatie en het mogen plaatsen van het verhaal op onze website.

Mocht U vragen of aanvulling hebben op deze pagina kunt u contact opnemen door middel van het email adres op de website, deze worden door ons bij de nabestaande bezorgd. 


link naar foto album


Voor meer informatie lees;  Arbeitseinzats, de zoektocht naar mijn opa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten