dinsdag 31 oktober 2017

Na de Grote Razzia – Rotterdamse scholieren voor dwangarbeid in Duitsland 1944-1945LandmarkScout “Na de Grote Razzia” Boek | ISBN 978-94-022-4016-0
Met grote trots geven we aan dat ons eerste LandmarkScout boek uit is! Na twee en een half jaar inzet kunnen we het met eindelijk met jullie delen. 

 

Hoe is het zo ver gekomen? Het begon toen we in het kantoor , lees café, onze aankomende LandmarkScout trip doornamen. Ons enthousiasme werd onderbroken door een heer Willem Greeven genaamd. Hij had ons horen spreken en vroeg ons of we geïnteresseerd zouden zijn in een bundel handgeschreven opstellen en brieven van leerlingen van de 2e Ambachtsschool in Rotterdam. De leerlingen zijn op 9 en 10 november van 1944 opgepakt tijdens de Grote Razzia. Ze werden gedeporteerd naar Duitsland waar zij dwangarbeid moesten verrichten met een zeer kleine kans op ontsnappen. 

Hun verhalen nemen je mee naar een door strijd verwoest Duitsland en vertellen over de zware omstandigheden waarin zij proberen te overleven. De leerlingen hebben gebrek aan voedsel, water, hygiëne en leven in met luizen overspoelde barakken. Ze doorstaan de bombardementen van de geallieerden die het gemunt hebben op de steden, industrie en infrastructuur. De leerlingen moeten de infrastructuur en spoorwegen weer oplappen en de steden puinvrij maken. Ze moeten de oorlog doorstaan tijdens het strenge Nazi regiem.

Hun persoonlijke verhalen zijn de basis van dit boek, aangevuld met interviews met een nog levende student en verhalen van familieleden. Er is uitleg over de oorzaak van de razzia en toelichting op dwangarbeid samen met achtergrond informatie over de locaties vanwaar de leerlingen zijn weggevoerd uit Rotterdam. Foto materiaal geeft verduidelijking van de verhalen.

Waar is het boek te bestellen
Het boek is te bestellen bij de webshop van Boekscout. Bestel het boek - Na de Grote Razzia. Het boek kost 22,50€ en is 304 pagina's dik. De prijs in inclusief verzendkosten binnen Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten